Bahan-bahan:
½ biji bawang besar [dikisar]
1 biji bawang putih [dikisar]
10 ekor udang bersaiz sedang (dipotong kecil)
1 biji lobak merah (diparut/disagat memanjang)
300 gram taugeh
Sedikit garam
Sedikit air
Minyak untuk menggoreng
Kulit popiah
Sedikit tepung dibancuh dengan air (untuk melekatkan kulit)
Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga naik baunya.
2. Masukkan udang dan tunggu sebentar. Masukkan pula lobak merah,taugeh dan sedikit air. Masukkan sedikit garam. Biarkan sehingga masak.
3.Angkat dan sejukkan intinya.
4.Selepas intinya sejuk, gulung popiah tadi menggunakan kulit popiah. Di hujungnya, lekatkan sedikit menggunakan bancuhan tepung dan air tadi agar tidak terbuka gulungan.
5. Goreng sehingga kekuningan dan keemasan.
6. Boleh dihidangkan bersama sos cili atau sos cili thai.
Kalau nak buat kuah sendiri :
Bahan-bahan:
Cili kering (ikut kuantiti sos yang diperlukan)
1 ulas bawang putih
2 sb cuka
2 sk garam
8 sb gula
sos cili untuk memekatkan kuah
2 cawan air
Selamat mencuba!!
No comments:
Post a Comment