Pages

Monday, July 16, 2012

Biskut Badam

Ehem ehem... raya dah dekat nie... dah blh kumpul resipi k0t... ehhh... salah pulak, puasa dah dekat laaa... Erkkk... xsampai smggu ja lg... huhuhu.... Xsabar nk tggu bulan p0sa! 


Berbalik kepada tajuk asal... nie resepi biskut badam... :)




Bahan-bahan :

140gm mentega/marjerin/shortening
65gm gula icing/gula castor
1 1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh baking soda
25gm tepung jagung
1 biji telur
200gm tepung gandum
50gm serbuk badam.
**Utk Hiasan
15gm mentega
sugar dec0




Cara-cara :


Ayak tepung gandum,tepung jagung, baking powder & baking soda. Ketepikan.
Pukul mentega dan gula hingga kembang.
Masukkan telur dan kacau, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan juga serbuk badam.

Uli hingga menjadi doh yg lembut.

Untuk Hiasan, cairkan  125gm c0klat masak yg telah dicampurkan sedikit mentega.


Bentuk/tekap mengikut citarasa masing2. 
Bakar pada suhu 150C hingga biskut kekuningan.
Celupkan biskut yg telah sejuk dan tabur dgn sugar deco.


Siap! :)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...